Wat is er te doen.
Levanto
heeft ±6000 inwoners en is een goede keus voor mensen die niet van al te veel toeristen en drukte houden. De toeristen bestaan voor het overgrote gedeelte uit wandelaars welke speciaal voor de vele wandelroutes en Cinque Terre zijn gekomen. Voornamelijk is dit een wat ouder publiek vanaf 30 jaar.
Toeristen bezoeken deze gerenommeerde locatie als sinds het begin van de vorige eeuw (oud senator Agnelli, stichter van het beroemde Fiat concern, met familie en vrienden hebben hier een 2e onderkomen in schitterende villa's).
Levanto
heeft een interessant oud centrum, vele smaakvol geschilderde huizen, een gezellige woensdag markt, voldoende campings, hotels, appartementen, restaurants, cafébars en winkels om voor elk wat wils te kunnen vinden. Er is een zwembad (alleen voor gasten van het Casino) en een duikcentrum op het strand. Het is mogelijk boten, waterfietsen, kano's en surfplanken te huren. Het is een feit dat Levanto een zeer goede plek is voor surfers, op de goede surfdagen komen de surfers van heel Europa.
Een goede periode om Levanto te bezoeken is de tweede helft van juli. Mooi weer verzekerd, gezellig druk en het feest van San Giacomo (23-24-25 juli) met o.a. middeleeuwse taferelen, een processie in het donker met ongeveer 30 kruisen van 150 kg., vuurwerk, braderie enz.

Waar ligt het
Levanto ligt halverwege tussen Genova, "La superba" en haar "nemico" Pisa, in een gunstige geografische positie, bijna aan het einde van de Riviera; de kust van Liguria Levante, net voor het opwindende Cinque Terre. De provinciehoofdplaats La Spezia ligt op een kleine 30 kilometer afstand in zuidelijke richting. De dichtstbijzijnde grote luchthavens zijn Genova (85 km) en Pisa (110 km.)
Levanto
, van pre-Romaanse oorsprong, omsluit een brede baai bestaande uit rotsen aan de zijkanten en met een groot centraal strand, gescheiden van het dorp door een verhoogde "lungomare". Een natuurlijke sensatie van schoonheid. "De zee tussen de bergen", omgeven door vele gehuchten opgebouwd uit dicht op elkaar staande huizen.
Levanto
, van de Cinque Terre gescheiden door de bergrug van Mesco, openbaart zich als een typisch maritiem dorp dat een geweldig uitzicht heeft over een prachtige baai welke is omringd door groene heuvels die in dit Middellandse-Zeegebied zo kenmerkend zijn. Het dorp heeft een zeer oude oorsprong welke is terug te voeren tot het IJzeren tijdperk.

Geschiedenis
De eerste inwoners van het gebied, waren waarschijnlijk de Liguriers, gevolgd door de Romeinen die het gebied commercieel van belang achtten. In 1164 droeg Frederick Barbarossa Levanto over aan de familie Malaspina die tot 1211 regeerden. Hierna werd het dorp toegevoegd aan de Republiek van Genua. Vanaf toen volgden er korte en tumultueuze onderwerpingen welke een hoogtepunt bereikten tijdens de periode van Napoleon. (kort voor de definitieve verwezenlijking van het Italiaanse rijk). Tijdens elke periode verdedigde Levanto de handelsbelangen, welke het dorp de kans gaf om uit te breiden en zich verder te ontwikkelen. Dit is o.a. zichtbaar in het erfgoed en de eersteklas villa's verspreid over het hele grondgebied. Door de zeldzame natuurlijke baai, was het dorp uitermate geschikt om de kust met de Padana vlakte te verbinden. Het verrast daarom niet dat, tijdens de Middeleeuwen, de haven een belangrijk handelscentrum was doordat het een aantal pakhuizen voor de tijdelijke opslag van goederen bezat.

Heden
Heden ten dage is Levanto overduidelijk een vriendelijke en bekende toeristenbestemming, zeker tijdens de zomer wegens zijn strand en rotsachtige kust. Dankzij de verwezenlijking van moderne en comfortabele infrastructuren, die in een schitterend natuurlijk landschap zijn geplaatst, is het dorp een belangrijk centrum van de Riviera di Levante geworden. Dit niet alleen door de strand mogelijkheden, het zonnige weer en de zeevaartactiviteiten, maar ook door de aard, de monumenten en de keuken. In de omringende heuvels, zijn o.a. wijngaarden en olijfbomen, waaruit de typische producten van zeer goede kwaliteit worden verkregen, Je vindt er diverse kleine landelijke dorpen waar aard en geschiedenis zijn samengesmolten. Deze historische dorpjes werden gevormd tussen de tiende en twaalfde eeuw. Vertrekkend van het klooster dell'Annunziata (van onze Dame van de Aankondiging) kunt u Lizza, Lavaggiorosso, Dosso en Groppo bezoeken; dan, naar de andere kant van de vallei, Montale, Casella, Ridarolo, Legnaro, Chiesanuova, Fontona, Pastine en Vignana. In de vallei zijn ook kleinere nederzettingen te vinden, die door de aanwezigheid van molens, kapelletjes en kleine heiligdommen zijn te onderscheiden tussen de vegetatie.

Wanneer
Levanto is niet alleen in de zomer aantrekkelijk, dankzij het historisch centrum en wandelpaden, welke in verbinding staan met die van Cinque Terre, biedt het de toerist een heel jaar ontspanning. Het achterland is uitgeroepen tot beschermd natuurgebied. Daarom heeft Levanto haar natuurlijke schoonheid behouden, met de daarbij behorende gewoonten en gebruiken. Kijk eens naar de landbouwcultuur, welke bijna ongewijzigd is gebleven ondanks de evolutie. Kijk eens naar de beroemde "terrasvorming", gemaakt om grondverschuiving tegen te gaan, opgebouwd uit "droge muren", versmolten met het landschap. Prachtige kleuren ontdekken op wandelpaden bedekt met een zachte laag bladeren. De druivenoogst welke twee wijnen voortbrengt met een D.O.C. waardering. Schone lucht, voortgebracht door de noordenwind. Het seizoen van de olijven, met berghellingen vol gekleurde netten om de vruchten te verzamelen en de milde geur van het vruchtvlees als er olie van wordt gemaakt. Levanto heeft het allemaal.
Voor kunstliefhebbers heeft Levanto enkele belangrijke middeleeuwse gebouwen, typische straatjes met groteske beschilderingen, welke je al wandelend kunt bewonderen. De kerk met beuk van S.Andrea met een witte marmeren (uit Carrara) voorgevel. Het imposante kasteel met zijn strategische positie. Het "Piazza della loggia" is een mooi plein met een zuilengalerij uit de 13e eeuw.

De omgeving
Met de auto zijn bijvoorbeeld Pisa, Lucca, Florence of Genova (met het grootste zeeaquarium van Europa!) goede bestemmingen voor dagtochten. Er zijn ook goede treinverbindingen met een vrij grote frequentie. Genova kan ook per boot worden bezocht (vrij duur maar wel een aanrader!!)
Levanto
is een zeer goede uitvalsbasis voor een bezoek aan de Cinque Terre, 5 schilderachtige dorpen tegen de rotsen van de kust en uitgeroepen door de Unesco tot World Heritage. Via wandelpaden langs de zee of via een comfortabele trein of bootverbinding. De toerist hoeft zich geen zorgen te maken over het parkeerprobleem en kan de auto de hele vakantie op het logeeradres achter laten!

Actueel weer in Levanto